pondělí 14. června 2010

Hrášková polévka se slaninou

V Chile je zima jako v psírně a za poslední měsíc už jsem otočila recepty na polévky, které mám ráda: na českou bramboračku, na brokolicovou krémovou, elegantní hlívovou s svatojakubkami atd. atd., až jsem skončila u hráškové. Není hrachová, ale hrášková, protože ji děláte z hrášku (tedy z lusků) a ne z hrachu. Loupání lusků je upodivu jedna z věcí, kterou nám v kuchyni ráda. Asi proto, že mi to vždycky připomene, jak jsme jako děti lusky loupaly a jedly u babičky na zahrádce. Škoda, že jsme tehdy také nečistily špenát, protože přípravu špenátu nesnáším, ale špenát mám ráda...ale k receptu, ať nám nevychladne nadšení.

Potřebujete:
půl kila čerstvého hrášku
200g slaniny
velkou cibuli
kostku drůbežího bujónu
sůl, pepř

Nádobí:
mixér, hrnec, pánev

V hrnci nechte rozpustit 150g slaniny a než začne zlátnout, přidejte cibuli. Když zesklovatí, přidejte hrášek a nechte trochu opéct. Pak zalijte vodou, přidejte bujón a vařte 25 minut.

Rozmixujte a ochutnejte. Opepřete a osolte, je-li třeba.

V pánvi nechte osmahnout zbylou slaninu nakrájenou na kostičky. Ozdobte jí polévku v talířích.

Dobrou chuť!

neděle 13. června 2010

Salát z quinoy a čočky

Poslední dobou nepíšu, protože mám spoustu práce a vařím hlavně staré ozkoušené věci. Ale na tom, že mám hodně práce, je přeci jen něco dobré. Jíst v Chile někde na ulici zavání obezitou a smrtí nudou vašich chuťových buněk, a tak často nosím oběd s sebou. A tak jsem objevila u Pascale tenhle recept. Rodinu u večeře s ním asi nepotěšíte, ale na piknik, nebo s sebou do práce je to dobrota. A navíc je to efektivní způsob, jak se zbavit zbylé čočky nebo zbylé quinoy.

Potřebujete:
Uvařenou studenou quinou
uvařenou studenou čočku
mrkev
ředkvičky
semínka (Pascale doporučuje dýňová, já jsem použila z nedostatku jiné alternativy sekané mandle)
3 lžíce olivového oleje, jednu balzamovaného octa a půl lžičky cukru.

Nádobí:
salátovou mísu nebo rovnou tupperware

Mrkev nastrouhejte na hrubo, ředvičky nakrájejte na tenounké plátky (doporučuju keramickým nožem, jde to tím jako nic), přisypte čočku, quinou, semínka, zamíchejte, zalijte a běžte, ať nepřijdete pozdě!