středa 31. března 2010

Citrónové madlénky s medem

Recept na madlénky, typické francouzské bábovičky, sem vám sem už dávala. Je tady. Ale, jak říkají Francouzi, občas je třeba potěšení obměnit, "varier le plaisir". No vážně, tenhle výraz, který se používá hlavně o jídle, snad ani nikde jinde vzniknout nemohl, než v zemi, kde se o jídle snad mluví ještě víc než o počasí. Takže pokud se vám madlénky s čokoládou omrzí, obměňte a zkuste citrónové. Jen by mě zajímalo, odkud ve francouzštině pochází výraz "pleurer comme une madeleine", brečet jako madlénka. Nebo, že by to byla Madeleine?

Potřebujete:
1 citron s chemicky neošetřenou kůrou
2 vejce
50g cukru krystal
15g medu
85g mouky
5g prášku do pečiva
90g másla

Nádobí: formu na madlénky, tj. na malé bábovičky

Oškrábejte citronovou kůru a nasekejte ji na jemno

V robotu nechte šlehat vejce s cukrem, medem a kůrou, až se to celé pěkně napění. Přidejte mouku a prášek do pečiva. Nakonec přilijte rozehřáté máslo a nechte těsto přes noc odpočinout v lednici.

Druhý den ráno nalijte těsto cca do poloviny báboviček (pokud nemáte silikonovou formu, vymažte máslem) a dejte péct na 200 stupňů cca 8-10 minut tak, aby madlénky zezlátly, ale nezhnědly.

A je to. Konzumujte vlažné až studené.

pátek 26. března 2010

Krevety na kari

Tenhle recept je tak jednoduchý, že ho zvládne i student v kolejní kuchyňce. A pochutnáte si.

Potřebujete (pro 1 osobu):
cca 10-15 velkých krevet, nejlépe syrových
lžičku kari
lžíci olivového oleje
trochu smetany
cca 5 velkých listů čerstvé bazalky
půl cibule

Nádobí: miska, pánev

Oloupejte krevety, vyndejte z nich černé cosi, co mají v zádech, posypte kari a zalijte olejem a nechte marinovat asi 15minut v chladu.

Na pánvi nechte zeskolvatět cibuli, přidejte krevety a nechte zčervenat. Pak přidejte smetanu a bazalku a nechte ještě pár minut dělat.

A je to! Rychleji by to nesvedl ani MacDonald!

středa 24. března 2010

Chobotnice po provensálsku

Onehdy jsem se zase vypravila na trh a protože jsem měla nějakou dobrodružnou náladu, skončila v mém košíku nejen obvyklá ryba, i když neobvyklého druhu, ale také půl kila sépií a kilová chobotnice. Sépie jsem zkusila udělat ještě téhož dne a byla to katastrofa, u ryby jsem druhý den zjistila, že mi ji rybář zapomněl vykuchat, a nad chobotnicí jsem tedy zlomila hůl. Někdy je dobré vědět, kdy s experimenty přestat, řekla jsem si, chobotnici jsem rozřízla napůl a strčila ji do mrazáku.

Včera jsem si řekla, že už snad týden blbec skončil a odvážně jsem chobotnici rozmrazila zásobená různými radami co s ní. A pustila jsem se do díla. Bylo to nakonec božské a Hvězdopravec, který má chobotnice moc rád, jelikož se zdá, že v rodné Provence ho tím krmili hned, jak ho přestali krmit mateřským mlékem, se olizoval až za ušima. A šťastně se usmíval, když zjistil, že půlka chobotnice je ještě v mrazáku, takže ještě někdy bude. Takže poslouchejte:

Chobotnici jsem koupila naštěstí již zbavenou inkoustu, očí a dalších nepoživatelných částí. Maso je normálně dost tuhé a můj Larousse (slovník) francouzské kuchyně praví, že by se chobotnicí tedy mělo o něco mlátit, aby maso změklo. Nejsem cvok, abych mlátila chobotnicí o dřez nebo nevím o co, takže jsem volila postup jedné alžírské babičky, o které mi vyprávěl Hvězdopravec: strčit maso do mrazáku. Pokud chobotnici zmrazíte a zase rozmrazíte, změkne úplně stejně jako kdybyste s ní mlátili. A bez práce.

Pak už stačí všechno nakrájet na kousky a pustit se do díla.

Potřebujete (pro 2 lidi):
2 cibule
1 mrkev
tymián a bobkový list
3 rajčata
cca půl kila chobotnice
stroužek česneku
1 dl octa
2,5 dl vína

Nádobí: hrnec

Nakrájíte cibuli a mrkev, zalijete litrem vody, přidáte tymián a bobkový list a dvacet minut vaříte. Pak přidáte ocet a necháte ještě deset minut bez ohně louhovat. Vývar procedíte a zeleninu vyhodíte.

Vaříte kousky chobotnice deset minut v onom vývaru, který si můžete připravit i den předem. Zcedíte. Vývar můžete vyhodit, nebo ho použít jako základ do nějaké omáčky.

Mezitím oloupejte rajčata.

V hrnci na troše olivového oleje jemně osmahnete cibuli a osušené kousky chobotnice. Pak přidáte rajčata a necháte dusit asi 10 minut. Zalijete vínem a stejným množstvím vody, přidáte tymián a bobkový list (ne ty z vývaru, čerstvé!) a česnek a necháte pomalu přiklopené vařit alespoň hodinu. Pak ochutnejte, zda není třeba přisolit nebo přidat pepř.

Servírujte s rýží.

pondělí 22. března 2010

Asijský salát s marinovaným hovězím

Tenhle salát nadchne snad i milovníky masa, zvláště ty, kteří mají jako já zálibu v mase syrovém. Inu, je to tak, jsem sice jemné děvče drobné postavy, ale spíš než sáček čokoládových bonbónů mě nadchne pořádný tatarák s točenou Plzní. A z tohoto hlediska jsem udělala opravdu dobře, když jsem se odstěhovala do Chile.

Potřebujete (pro cca 4 osoby):
250g svíčkové
1 mrkev
několik hrstí čerstvých sójových klíčků
půlku ledového salátu
červenou papriku
2 zelené citróny
1 stroužek česneku
sójovou omáčku
Worchesterskou omáčku
ev. trochu citronové trávy

Nádobí: dobrý nůž, mísu

Nakrájejte hovězí maso na jemné nudličky. Vymačkejte šťávu z citronů, přidejte rozetřený česnek a citronovou trávu. Naložte maso do této směsi a nechte marinovat v chladu cca půl dne.

Nakrouhejte ledový salát, nakrájejte na kostičky mrkev a papriku, přidejte klíčky a nakonec maso i s marinádou. Přidejte pár lžic sójové omáčky a lžičku Worchesteru. A je to!

neděle 21. března 2010

Salát z quinoy a čekankových puků

Následující salát je pikantní dobrota. Vezmete všechnu pikantní zeleninu, jakou najdete, jemňoučké avokádo pro vyvážení, quinou a nakonec nějaký silný sýr a máte to. To jen pro vás, kdo třeba nenajdete červenou čekanku: poslouží i bílá, stejně pikantní, hodit se bude třeba i fenykl, pokud ho máte rádi, ale nejlépe všechno dohromady. Já dělám salát takhle:

Potřebujete:
1 červenou čekanku
1 bílou
asi 10 ředkviček
2 avokáda
asi 200g silného sýra typu Ementál
asi 150g quinoy
kostku drůbežího bujónu
placatou petrželovou nať
olivový olej a balzamovaný ocet

Nádobí: mísu, hrnec

Vařte quinou ve vývaru asi 10 minut, pak proceďte a nechte vychladnout.

Nakrájejte čekanky, avokádo, ředkvičky a sýr. Smíchejte olej a balzamovaný ocet (já to dělám od oka, ale je to přibližně jeden díl octa na dva díly oleje) a přidejte nasekanou petrželovou nať.

Smíchejte a je to!

sobota 20. března 2010

Free form tarte...s hruškami

Free form tarte, tedy koláč "volné formy" jsem okoukala od Pascale. Volná forma proto, že koláč prostě složíte do těsta, jak vás napadne, nepotřebujete tedy kulatou formu na quiche, do které se ovocné koláče obvykle dělají. Recept z anglické kuchyně, ale pochutnáte si. Jediné, co jsem oproti původnímu receptu změnila je, že jsem nahradila lískové oříšky vlašskými ořechy: mají silnější chuť a navíc, sehnat v Chile lískové oříšky, to je úkol hodný maratonce kříženého se Sysifem. A surový cukr, který doporučuje Pascale, jsem nahradila cukrem třtinovým. Výsledek byl vynikající. Spolu s cheesecakem, o kterém jsem vám psala minule, jsem ho předložila na Večírku špatného vkusu přátelům ze všech koutů světa (z Francie, Mexika, Spojených států, Chile, ale i Česka a Slovenska) a úspěch byl u obou koláčů až do posledního drobečku jednoznačný. Takže do toho!

Potřebujete:
máslové těsto
100g rozemletých vlašských ořechů
100g cukru
1 vejce
2 lžíce mléka
lžíci oleje, nejlépe ořechového
3 hrušky

Nádobí: plech

Oloupejte hrušky, rozkrojte na čtvrtiny, vyndejte jádřince a čtvrtky nakrájejte na silnější plátky.

Rozválejte těsto do kulaté placky přibližně 30cm v průměru

Smíchejte vejce, ořechy, cukr, mléko a olej. Polovinu takto vzniklé kaše rovnoměrně napatlejte (protože to je to spravné slovo...) na těsto tak, aby vám zůstalo po obvodu cca 5 cm bez kaše. Přidejte hrušky na místa pokrytá kaší a okraje těsta překryjte přes koláč, takže tvoří bariéru proti úniku šťávy. Okraje potřete trochou mléka, aby se nespálily.

Pečte na 200 stupňů cca 20 minut. Dobrou chuť!

pátek 19. března 2010

Cheesecake s grepovým sirupem

Cože, cheesecake na blogu o francouzské kuchyni, který ještě ke všemu sepisuje Češka z Chile? Tak tady je asi něco divného...Inu, je, ale pravidelný čtenář ví, že vařím recepty nejen francouzské, ale také španělské, italské nebo indické. České recepty, které vařím též, protože Hvězdopravec si opravdu pochutná na svíčkové s knedlíkem, bramboračce nebo nakládeném hermelínu, sem nedávám, protože ty jistě umíte lépe. A ani nevím, zda cheesecake je spíš anglická kuchyně, nebo americká. Domnívám se, že anglická, ale je to vlastně jedno, protože ani jedna z obou kuchyní reputací zrovna nevyniká. Jak ale moudře tvrdí mé francouzské zdroje inspirace Fabrice, od kterého jsem recept okopírovala bez jediné modifikace, a Pascale, v každé kuchyni je čemu se přiučit.

V Chile nemají tvaroh a po roce pobytu zde na mě dolehlo to, čemu my psychologové říkáme bažení, neboli craving: neodolatelná chuť, v tomto případě na tvarohový koláč. A protože jsem věděla, že i cheesecake udělá službu, a vzpomněla jsem si, že jsem v obchodě zahlédla cream cheese Philadelpia, pustila jsem se do díla. Je to jednoduché a vynikající. A nejlepší ze všeho je, že nemusíte válet těsto.

Potřebujete:
150g máslových sušenek
50g másla
2 vejce
60g cukru
půl stroužku vanilky (v nejhorším nahraďte vanilkovým cukrem, ale vanilka je vanilka...)
400g cream cheese Philadelphia
grep
3 lžíce cukru

Nádobí: šlehač, kulatá forma o průměru cca 20 cm, hrnec

Válečkem rozbijte sušenky na drobky. Smíchejte s 50g změklého másla, dejte do formy a rovnoměrně upěchujte lžící na dno formy.

Šlehejte vejce s cukrem, do kterého jste přidali zrníčka ze stoužku vanilky. Pak přidejte sýr a šlehejte, co vám síly stačí, až je hmota pevná a homogenní. Dejte na sušenkové "těsto" a nechte hodinu péct v troubě na 160 stupňů.

Vymačkejte šťávu z grepu a zahřejte spolu s třemi lžícemi cukru. Když sirup zhoustne, aniž by změnil barvu, nechte vychladnout. Sirupem polijte cheesecake ve chvíli, kdy servírujete. Samozřejmě se obejdete i bez sirupu, ale myslím, že je to škoda...

pátek 5. března 2010

Tatarský biftek z lososa s avokádem a grepem

Tenhle recept jsem opět převzala od Fabrice, kterým se inspiruji moc ráda: jeho jídla jsou vždy velmi lehká a dobře stravitelná. Jen někdy dlouhá na přípravu. Tentokrát se ale jedná o velmi, velmi jednoduchý recept, jen na něj budete potřebovat syrového lososa. Já jsem se vždycky bála syrové ryby kupovat, až mi letos o Vánocích Gregoire, přítel maminky Marie, vysvětlil, že pokud nemá ryba zakalené oko a její žábry jsou navíc vevnitř jasně červené, nemám se opravdu čeho bát. Také mi řekl, že prý nemusím rybu nejdřív dávat do mrazáku, jak se to někdy doporučuje v Evropě. Prostě pěkně od trhovce rovnou na talíř.

Potřebujete:
2 steaky z lososa (pokud máte filet, vezměte raději silnější přední část)
2 avokáda
1 grep
olivový olej, sůl a pepř

Nádobí: nůž, misku

Pořádně očistěte lososa od všech tučných částí, nebo případné kůže. Oloupejte grep tak, abyste ho zbavili opravdu vší kůže. Avokádo a lososa nakrájejte na malé kostičky, grep také a uchovejte při tom vytékající šťávu.

Smíchejte čtyři lžíce grepového džusu, tři lžíce olivového oleje, sůl a pepř. Polijte tím směs lososa, avokáda a grepu a nechte odstát v chladu pod potravinovou fólií. A efektní a vynikající předkrm je hotov!