středa 15. dubna 2009

Krabí salát

Tenhle recept mi připomíná docela hodně českou kuchyni a určitě s ním tedy budete mít úspěch i u těch konzervativnějších českých strávníků. Na druhou stranu se tedy nejedná o recept nijak sofistikovaný, protože jsou v něm takoví nepřátelé gurmánů jako je sprostá majonéza a sprostý kečup. Ale co. Výhodou receptu je, že nejlepší typ salátu na něj je ledový salát, což je, pokud mě paměť neklame, nejčastější typ salátu v České republice. A v Chile také, proto jsem tenhle recept také objevila.

Budete potřebovat krabí maso. To se dá koupit čerstvé (nejlepší, samozřejmě), ale myslím, že vzhledem k tomu, že to celé budete míchat s majonézou, postačí zmražené. Jinak existují též krabí konzervy, se kterými nemám zkušenosti, takže kdo ví. Krabí tyčinky neobsahují krabí maso, nýbrž rybí, takže nevím, zda je tohle řešení nejlepší, ale zkusit to můžete. Další možností je přidat místo kraba krevety. Pak nebude samozřejmě salát krabí, ale krevetí. Někde se tomu říká dokonce krevetí či krabí koktejl...

Potřebujete (pro 4 osoby):
1 ledový salát
3 lžíce majonézy
1 lžíci kečupu
3 šalotky (nebo přiměřené množství cibule, ale šalotka je lepší...)
skleničku bílého vína
svazek estragonu (nebo alespoň sušený)
400g krabího masa
trochu chili

Nádobí: hrnec, mísa

Smíchejte majonézu s kečupem, přidejte estragon a uložte do lednice

Nakrájejte jemně šalotku a dejte ji vařit na mírném ohni do bílého vína. Vařte pomalinku, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Nechte vychladnout.

Smíchejte krabí maso, vychladlé šalotky, majonézu s kečupem a přidejte trochu chili. Ochutejte, zda není třeba dosolit, ale obvykle ne, protože majonéza i kečup jsou slané dost.

Na talíři vytvořte lůžko z ledového salátu a přidejte krabí salát. Dobrou chuť!

čtvrtek 9. dubna 2009

Slávky na víně

Jak jsem říkala, můžete se těšit hlavně na recepty z hovězího a mořských plodů. A vzhledem k tomu, že teploty máme stále velmi letní, jíme hlavně lehká jídla z ryb a mořských potvor. Bohužel, je mi jasné, že nabídka mořských plodů zde a v Česku je diametrálně odlišná. Tenhle recept bude tedy spíš pro Čechy v Bretagni...ale kdo ví.

Nevím přesně, zda se francouzské slovo palourdes dá přeložit jako slávka, ale podle slovníku to tak je. Ve španělštině tomu odpovídá slovo almejas, ale vzhled přeci jen není úplně stejný. Slávky tady jsou mnohem větší. Obojí jsou oválné mušle s bílošedou lasturou, která je spojená po podlouhlé straně. Však se koukněte na fotku. Pokud někde něco podobného najdete, pusťte se do následujícího receptu. Na klasické mušle ho moc nedoporučuji, přijde mi, že to bude těžké a chuť obou typů mušlí není vůbec podobná.

PRO VŠECHNY ZKLAMANÉ ČTENÁŘE, KTEŘÍ HLEDAJÍ RECEPT NA KLASICKÉ ČERNÉ MUŠLE, CO SE JMENUJÍ ASI TAKY SLÁVKY, klikněte vedle na liště na slovo mušle. No já vím, nemá to logiku, ale s překladem zkrátka bojuju. Odměnou za hledání je hrst receptů. Černé mušle či slávky totiž dělám mnohem častěji než bílé mušle slávky palourdes.

Potřebujete (pro 2-4lidi: záleží, jak velké porce chcete servírovat):
24 slávek
250g cibule
6 snítek placaté petržele
tymián a bobkový list
půl litru suchého bílého vína
150g másla
4 lžíce mouky
150ml smetany
2 žloutky
trochu oleje

Nádobí: velký hrnec

Do hrnce dáte na troše oleje zesklovatět cibuli. Přidáte petržel, tymián a bobkový list, zalijete vínem a uvedete do varu.

Omyté zavřené slávky hodíte do vroucího vína a vyndáte je hned, jak se otevřou. Odloupnete vrchní část lastury a mušli s druhou polovinou lastury uschováte v teple.

Rozehřejte máslo a vmíchejte mouku. Přidejte procezený vývar z vína a slávek a nechte zhoustnout. Mimo oheň přidejte smetanu a syrový žloutek a míchejte, dokud nevznikne homogenní omáčka. Pokapejte jí mušle a servírujte. Jako příloha je dobrá rýže, nebo quinoa.