úterý 31. března 2009

Mušle (slávky jedlé) po provensálsku, aneb les moules à la provençale

Opět mušle. Inu, jednoduché jídlo, které nevyžaduje moc prostoru ani kuchyňského náčiní. Ale je to opravdu dobrota. Jako u každého jídla platí, že čím kvalitnější ingredience, tím lépe. Nepokoušejte se dělat tenhle recept se zimními nazelenalými rajčaty, nebude to dobré. Vzhledem k tomu, že máte jaro, odložte tenhle recept až na dobu, kdy koupíte zralá rajčata, která červenala v klidu na sluníčku a až koupíte čerstvou bazalku.

Potřebujete (pro dvě osoby):
1,5kg mušlí (těch s černou lasturou)
2 veliká zralá rajčata
půl svazku bazalky
2 stoužky česneku
bobkový list a tymián
olivový olej
sůl

Nádobí: velký hrnec

Umyjte mušle a vyhoďte ty, které jsou otevřené.

V hrnci na troše oleje nechte podusit nakrájená oloupaná rajčata s česnekem, tymiánem a bobkovým listem cca 10minut

Přidejte mušle, občas promíchejte, a počkejte, dokud se mušle neotevřou.

Když jsou mušle otevřené, vyndejte je a uchovejte v teple. Pozor, vyndejte je hned po otevření, dlouho vařené mušle ztvrdnou!

Vařte šťávu na prudkém ohni a počkejte, až se vypaří cca třetina vody. Když je omáčka hotová, přidejte nastříhanou čerstvou bazalku.

Nalijte šťávu na mušle a servírujte. Nám tenhle jednoduchý recept nejlépe chutná jednodušše s žitným chlebem a skleničkou bílého vína. Nebo, pokud chcete být jako skalní Provensalané, se skleničkou růžového. Dobrou letní chuť!

sobota 28. března 2009

Crêpes s lesním ovocem

Inu, toto není zrovna moc sofistikovaný recept, ale zato je to dobrota. Jedna z dobrých věcí, která se dá vyrobit v mojí kuchyni, která stále připomíná spíš kuchyni polní. Pořád ještě nemám troubu, robot odpočívá na zemi a deska s vařičem je položena jen tak vedle odkapávače na nádobí.

Kromě toho, že je to recept jednoduchý, je možná také problém, že lesní ovoce je tak trochu věc podzimu, který nám tu 21.března nastal, zatímco u vás by našla lesní ovoce jedině tak Maruška, co jí zlá macecha vyhnala. Ale znáte to, zapomněla, vážení, na jahody mražený. Takže si možná pochutnáte taky.

My si pochutnáváme. Borůvky a lesní ovoce tu stojí stejně, jako ve Francii pomeranče, vyjde to na cca 120korun za kilo, což je velmi levné. Vrhla jsem se tedy do výroby marmelád a těším se, že snad během příštích dvou týdnů konečně dorazí ona zpropadená trouba a že budu moct začít experimentovat s borůvkovými koláči a dohodit vám ten nejlepší recept, který jsem našla. Zatím se ale musíme spokojit s palačinkami.

Potřebujete:
těsto na palačinky
cukr
citron
lesní ovoce v dostatečném množství (aby to pokrylo palačinku)

Nádobí: pánev, metlu, mísu

Uplácáte těsto na palačinky a necháte odležet. Pokud chcete tuto dobrotu udělat k snídani, udělejte těsto těsně před spaním a nechte ho odpočívat venku, pokud není moc vedro.

Ráno potřete pánev trochu máslem a necháte roztát na nepříliš prudkém ohni. Opečete z jedné strany a mistrným gestem obrátíte palačinku ve vzduchu.

Během opékání ruhé strany posypete cukrem, pokapete citronem a nakonec ozdobíte ovocem.

Po cca třech minutách je hotova i spodní strana, přeložte palačinku napůl a servírujte. Osobně myslím, že nepotřebujete šlehačku ani další sladkosti, palačinka je vynikající takto jednoduchá. Pěkný začátek dne!