pondělí 28. července 2008

Kuličky z kuřecího masa, rýže s kokosovým mlékem a sladkokyselá omáčka

Tohle jídlo není francouzské ani náhodou. Váženého čtenáře asi překvapí, že ačkoli je v něm kokosové mléko, rovněž nepochází z Asie. No ano, kokosy přeci nerostou jen tam! A ne, africké to také není...je to malá ochutnávka z Jižní Ameriky, kam se chystáme za tři měsíce odjet žít. Ale na druhou stranu, my se chystáme do Chile, a recept pochází z Kolumbie...předem upozorňuju všechny odvážné kuchařky, že Latinoameričanky mají evidentně buď kuchařku, nebo čas vařit, nebo nevím co, ale recept je to poměrně pracný...tedy na moje poměry. Včera jsem ho ale vyzkoušela a Hvězdopravec si dvakrát přidal a dokonce utrousil, že mu to chutná: pokrm je to tedy božský.

Potřebujete:
Na kuličky:
3 kuřecí řízky
2 červené papriky
1 cibuli
1 brambor
1 vejce
pažitku, petržel, tymián a bobkový list
mouku

Na rýži:
Na plátky nakrájené mandle
rozinky
kokosové mléko
rýži
stroužek česneku
strouhaný kokos

Na omáčku:
lžičku škrobu
3 lžíce octa (nejlépe vinného)
2 lžíce (třtinového) cukru
3 lžíce ananasové šťávy
2 lžíce protlaku
2 lžíce sójové omáčky

Nádobí: tři hrnce, pánev a kuchyňský robot, který seká či téměř mixuje. Prostě takový ten nůž to musí mít...nebo můžete všechno nasekat ručně, ale strávíte v kuchyni cca o hodinu déle....

V troše oleje necháte opéct kuřecí maso, jednu nakrájenou papriku a cibuli. Po sedmi minutách přidáte tymián, bobkový list, petržel a sůl, zalijete vodou a necháte vařit přiklopené na mírném ohni 20minut. Pak zcedíte vodu a necháte vychladnout

Necháte uvařit bramboru ve vodě a rvněž necháte vychladnout.

Mezitím začnete připravovat rýži. Na pánvi bez tuku osmahnete mandle.

V hrnci na troše oleje osmažíte rozinky, kokos, rýži (přesně odměřte její objem!) a česnek. Pak přidáte mandle a zalijete stejným objemem kokosového mléka jako byl objem rýže+stejným objemem vody (máte tedy jeden díl rýže, jeden mléka a jeden vody). Necháte vařit přiklopené, dokud se nevstřebá všechna tekutina.

A jdete na kuličky. Hodíte vychladlou bramboru a kuřecí maso se zeleninou do robotu. Přidáte trochu čerstvé petržele, jednu čerstvou papriku a vejce, pažitku. Rozsekáte či skoro rozmixujete.

Na talíř nasypte mouku. Ze směsi z robotu vytvářejte kuličky a obalujte v mouce.

Opečte kuličky na pánvi.

Rýži i kuličky udržujte v teple například v troubě v přiklopené nádobě a už zbývá jen udělat omáčku.

Všechny ingredience kromě škrobu dáte do hrnce a přivedete do varu.

Ve varu zahustíte škrobem rozpuštěným ve lžíci vody. Vařte 5 minut.

A hotovo! Práce, co? Ale stojí to za to. A jestli to vaši hosté neocení, máte povoleno jim říct: "Cabrones!"

čtvrtek 24. července 2008

Tapenade čili pomazánka z oliv

Tapenade je klasika ze Středomoří. Jedná se o pomazánku, která se výborně hodí na bagetu při aperitivu, nebo na téže bagetě jako příloha k salátu. Potřebujete jí také na tento recept, který jsem vám nedávno nabídla. Poprvé jsem tapenade ochutnala v Řecku, kde jsem byla za svými dvěma řeckými kamarádkami. Tehdy jsem netušila, že stejný výrobek najdu i ve Francii. A tehdy zase ne, že tapenade můžete dělat i doma a že bude stokrát lepší než ta ze supermarketu. Potřebujete jenom mixér a dobré olivy. Malé zcvrklé tvrdé kuličky, které někdy prodávají v našich supermarketech, nechte raději v regálech.

Tapenade existuje ve verzi z černých oliv i ze zelených oliv. Olivy se nemíchají. A to ačkoli jsou zelené i černé olivy ze stejného olivovníku. To jen na okraj pro městské děti ze severu jako jsem já. Když jsem se jednou v Marseille zeptala, zda olivovník, pod nímž sedíme, plodí zelené nebo černé olivy, usekla jsem podobnou ostudu, jako kdybych se zeptala, kterým barvivem se z bílého vína dělá červené...

Na tapenade z černých oliv potřebujete:

200g černých vypeckovaných oliv
5 filetů z ančoviček
10cl olivového oleje
15 kapary
2 stroužky česneku

Na tapenade ze elených oliv potřebujete:
200g zelených vypeckovaných oliv
100g madlí nakrájených na plátky
5 filetů z ančoviček
15 kapary
1 stroužek česneku
10 cl olivového oleje

Nádobí: mixér

Hodíte do mixéru všechny ingredience kromě olivového oleje. Rozmixujete tak, aby zůstaly drobné kousky.

Pokračujete v mixování a pomalu přidáváte olej. Ochutnáte. Podle slanosti oliv může být eventuelně třeba trochu dosolit, ale obvykle je pomazánka dost slaná.

A je to. Namažte na malé kousky chleba a aperitiv je hotov!

pondělí 21. července 2008

Madlénky neboli Madeleines

Madeleines jsou malé francouzské bábovičky, na něž narazíte bezpochyby v každém supermarketu i pekařství. V supermarketu mají chuť samozřejmě jako ze supermarketu. Co také chtít od pečiva, jehož trvanlivost je nejméně tři měsíce, že? Ani plíseň na něj nemá chuť....pochutnají si na nich pouze milovníci chemické stravy. Z pekařství budou madlénky lepší, ale francouzské pekařství nemáte asi vždycky za rohem...takže se vydejte do kuchyně!

Potřebujete:
3 vejce
150g másla
120g cukru
120g mouky
3g prášku do pečiva
vanilkový cukr nebo citrónová kůra
eventuelně na kostičky nakrájenou čokoládu

Nádobí: formičky na pečení libovolných tvarů (klasika je malá bábovička, ale fantazii se meze nekladou). Pokud nemáte, stačí forma na pečení, ale v tom případě nenechávejte těsto odpočinout v ledničce.

Necháte rozehřát máslo na plotně počkáte, až trochu vychladne

Mezitím šleháte vejce, cukr a vanilkový cukr (nebo citrónovou kůru), dokud směs nezbělá.

Přidáte roztajené máslo, mouku a prášek do pečiva. Můžete přidat kousky čokolády.

Těsto necháte 3-4 hodiny odpočinout v ledničce. Poté ho nalijete do formiček a necháte péct nejdříve 7 minut na 190 stupňů a poté 18 minut na 160.

Servírujete studené.

neděle 20. července 2008

Pistou neboli francouzské pesto

Recept na pesto s těstovinami jsem dala o něco níže. Pistou je francouzská verze pesta pocházející z jižní Francie. Hvězdopravcova maminka, která je z Marseille, dává do pistou tzv."červený sýr", fromage rouge. Já mám ale raději parmezán, který má výraznější chuť. A navíc se vám bude v Česku shánět lépe, než červený sýr. Takže hurá na francouzskou verzi pesta s italským sýrem!

A mimochodem, pokud nechcete všechno tohle vynikající pesto sníst s těstovinami nebo gnocci, můžete ho namazat na malé kousky bagety na aperitiv.

Potřebujete:
svazek bazalky
půl šalotky
3 stroužky česneku
100g parmezánu
1 rajče
10cl olivového oleje

Nádobí: mixér

Příprava je jednoduchá. Lístkybazalky bez šťopek dáte do mixéru, přidáte česnek bez klíčku, šalotku a nakrájené rajče zbavené vody a pecek. Teoreticky by mělo být rajče také oloupané, ale pokud se vám do toho nechce, půjde to i se slupkou. Přidáte parmezán a rozmixujete.

Poté pokračujete v mixování a pomalu přidáváte olej.

Ochutnáte, jestli není třeba přidat sůl (dle mé zkušenosti ale není) a necháte v dobře uzavřené sklenici odpočívat v lednici alespoň 24hodin.

A je to! Vynikající s těstovinami, ale zkuste také jenom kousek na bagetu...

sobota 19. července 2008

Pražma neboli doráda se zeleninou

Pražma zlatá neboli doráda, francouzsky "la Dorade", je moje oblíbená ryba. Nejsem si jistá, jestli jí v Česku seženete, bohužel...pokud ji ale mají alespoň zmraženou, neváhejte.

Na těchto stránkách je receptů několik. Nezapomeňte se podívat i na ostatní pomocí kliknutí na "štítek" nacházející se v seznamu na liště vlevo.

Potřebujete (pro dvě osoby):
2 pražmy
4 brambory
1 cuketu
1 větší jarní cibulku
cca 10cl tekuté smetany
olivový olej
čerstvou petržel
citrón
sůl a pepř

Nádobí: velký pekáč

Nakrájíte zeleninu, polijete olejem a dáte péct do trouby na 200 stupňů cca 10 minut. Osolíte a opepříte.

Do vykuchané pražmy vložíte na plátky nakrájený citrón. Osolíte. Po deseti minutách ji přidáte k zelenině a necháte péct na stejnou teplotu ještě 15 minut (pokud je doráda menší, nechte ji v troubě méně dlouho).

Zeleninu zamícháte, pokapete smetanou a necháte péct ještě 5 minut (pokud se vám zdá doráda již příliš pečená (začíná se rozpadat), vyndejte ji na tuto dobu ven a uchovejte v teple.

Celé jídlo posypte nastříhanou petrželí.

Nakyslá chuť citrónu a smetany spolu s opečenou zeleninou a jemně pikantní chutí rybího masa je vynikající!

čtvrtek 17. července 2008

Jehněčí na šafránu

Tenhle recept jsem objevila nedávno. Připomíná trochu marocký tajine a jsem si skoro jistá, že recept pochází odněkud ze severní Afriky. Chuť je poměrně exotická a omáčka je poměrně kyselá: výborně se ale hodí k výrazné chuti jehněčího. Osobně jehněčí moc nemusím, především ne s česnekem, tenhle recept mi ale učaroval...

Potřebujete:
800g jehněčího (pokud máte dobrého řezníka, zeptejte se ho, které jehněčí by vám doporučil na vaření v omáčce na mírném ohni)
2 citróny
4 stroužky česneku
1 bílý jogurt
půl kostky cukru
půl sklenice horké vody
2 špetky šafránu
nasekanou čerstvou petržel
olej
sůl a pepř

Nádobí: jeden velký hrnec s poklicí

Nakrájíte jehněčí na kousky a necháte ho "zavřít" na troše oleje v hrnci.

Když maso zbělá, přidejte na kolečka nakrájený vypeckovaný citrón (pokud neseženete chemicky neošetřené citróny, doporučuju je oloupat) a celé stroužky česneku (ze kterých samozřejmě odstraníte klíček...)

Dejte šafrán do sklenice s vodou a zamáchejte, aby pustil barvu. Nalijte do hrnce a přidejte cukr. Nechte dělat přiklopené na mírném ohni 35minut.

Občas zamíchejte a přidejte eventuelně ještě trochu vody cca po 20ti minutách.

Po 35ti minutách přidejte jogurt a zamíchejte. Nechte ještě chviličku vařit, a přidejte sůl a pepř. Pokud je omáčka moc řídká, vyndejte maso, nechte ho v teple, a pomocí stálého míchání na prudkém ohni nechte omáčku zhoustnout. Pak do ní zase maso vraťte. Pokud se vám omáčka zdá moc kyselá, můžete přidat trochu cukru.

Posypte celé jídlo petrželí.

Servírujte s brambory, zelenými fazolkami nebo rýží. Dobrou exotickou chuť!

pondělí 14. července 2008

Mexický koláč

Tohle je jeden z poměrně univerzálních receptů...dost pochybuju, že ho můžu nazvat francouzským. Ale hodí se, pokud chcete něco rychlého a s masem.

Potřebujete:
1 máslové těsto upečené do běla
300g mletého hovězího, nejlépe ne moc tučného
1 sáček koření na tacos
2 rajčata
1 cibuli
1 paprika
200g okapané kukuřice
50g strouhaného sýra
2 lžíce oleje

Nakrájíte rajčata, cibuli a papriku.

Na pánvi necháte opéct cibuli, a přidáte mleté maso. Pečete cca 5 minut.

Přidáte papriku a cibuli a necháte na pánvi ještě cca 5 minut. Pak přidáte koření a dobře zamícháte.

Na předpečené těsto dáte nakrájená rajčata a na ně směs z pánve. Pokryjete sýrem a dáte na 30 minut péct na 180 minut.

A je to! Opět něco rychlého. Ale nebojte. Příští týden budeme mít váženou návštěvu, tak budu muset oprášit mnohem efektivnější recepty!

středa 9. července 2008

Marseillská bábovka neboli cake

Tenhle recept se hodí především pokud máte hodně hostů a málo židlí a talířů. Jedná se o koláč či bábovku či cake, která mé všechnu náplň vevnitř. Dá se tedy poměrně bezpečně jíst ve stoje. Tím pádem se hodí i do dalších polních podmínek jako třeba na piknik. Můžete ho ale také servírovat jako předkrm, v tom případě ale se salátem.

Potřebujete:
1 skleničku olivového oleje
100g strouhané gruyere (nebo prostě nějakého výrazného sýra)
1 skleničku suchého bílého vína
4 vejce
200g nakrájené šunky (nejlépe dvou různých druhů)
200g vypeckovaných oliv (nejlépe čtvrt černých a tři čtvrtiny zelených)
250g mouky
1 sáček prášku do pečiva

Nádobí: podlouhlou vysokou formu na koláč

Smíchejte nejdříve víno a olej, a pak přidejte vejce.

Přidejte mouku a prášek do pečiva.

Když je všechno dobře promíchané, přidejte šunku, olivy a sýr.

Pečete na 180 stupňů 30-45 minut.

A je to. Hosté se budou olizovat až za ušima!

úterý 8. července 2008

Rizoto s plody moře

Rizoto, nebo chcete-li risotto je také pokrm spíše od našich jihovýchodních sousedů (čili od Italů). Pokud jste ale milovníky mořských potvor tak jako já, je vám jedno, odkud vlastně pochází...myslím to rizoto, u potvor dejte pozor!

Potřebujete (pro 4 osoby):
400g směsi mořských plodů
150g vyloupaných krevet (nejlépe vyloupat sami doma...)
250g kulaté rýže (to je speciální rýže na dezerty a rizota: pokud nemáte, dejte jinou)
100g nakrájené cibule
2 stroužky rozetřeného česneku
2 nakrájené šalotky
1 polévkovou lžíci kopru
1 polévkovou lžíci smetany
olivový olej
3 rajčata
30cl suchého bílého vína
75cl vývaru z ryb (pokud nemáte, nahraďte vodou. Ve Francii ho prodávají spolu s bujóny, jmenuje se to "fumet de poisson"...)
sůl a pepř

Nádobí: velký hrnec, pánev

Ve velkém hrnci osmažte rýži ve dvou lžících oleje, až je průsvitná. Přidejte vývar z ryb (nebo vodu) a nechte vařit na mírném ohni 20 minut.

Mezitím na pánvi nechte zezlátnout česnek, cibuli a šalotku.

Když jsou nazlátlé, přidejte plody moře, krevety a rajčata. Nechte dělat na mírném ohni 2 minuty a přidejte bílé víno. Nechte vařit ještě 5 minut.

Když je rýže skoro hotová, přidejte plody moře a dochuťte. Po 5ti minutách přidejte také kopr a smetanu. Servírujte horké.

Dobrou chuť!

neděle 6. července 2008

Kuře "à la bohemienne"

Čili kuře po cikánsku nebo po česku. To si vyberte. Bohême je ve franouzštině ráj, ale taky Čechy a bohémiens jsou cikáni. I s tím pejorativním nádechem...nechme ale jazykové problémy být a věnujme se problémům...mlsného jazýčku.

Potřebujete:
celé naporcované kuře nebo 4 kuřecí stehna
4 papriky
2 rajčata
velkou cibuli
stroužek česneku
půl fenyklu (pokud máte...)
3dl bílého vína
sůl a pepř
olej

Dáte grilovat papriky do trouby.

Mezi tím rozkrájíte cibuli, rozetřete česnek, rozkrájíte rajčata a zbavíte je jadérek a vody.

Ve velkém kastrólu opečete kuře na oleji, aby se "zatáhlo".

Nakrájíte grilované papriky.

Vyndáte kuře, vysušíte kastról, a vrátíte kuře zpět spolu se vší zeleninou. Zalijete polovinou bílého vína a necháte vařit zakryté 30 minut. Osolíte a opepříte.

Po této době přidáte zbytek vína, a necháte vařit bez poklice ještě 15 minut. Servírujte s rýží.

pátek 4. července 2008

Těstovinový salát s kuřetem a artyčoky

Lehký těstovinový salát do letních dnů, do práce i na piknik.

Potřebujete:
500g těstovin fusili, nejlépe celozrnných
1 grilované nebo pečené kuře
plechovku nebo sklenici naložených artyčoků v přírodním nálevu
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce balamovaného octa
1 lžíci dijonské hořčice (nezbytné, žádné nahrazování!)
sůl a pepř.

Nádobí: velký hrnec

Necháte udělat těstoviny "al dente", slijete a přidáte pár kapek oleje, aby se vám neslepily.

Nakrájíte na kousky kuře a artyčoky.

Připravíte zálivku z oleje, hořčice, octa, pepře a soli.

Smícháte a necháte odpočinout nejméně 4hodiny v chladu.

Nakyslá chuť artyčoků se překvapivě dobře mísí s chutí kuřete i zálivky. Vynikající!

čtvrtek 3. července 2008

Pravá valencijská paella

Jo, však já vím, nejdřív těstoviny a tiramisu a teď paella a francouzská kuchyně??? Paella je ale pro letní dny také jako stvořená. A navíc jsem se ji naučila dělat přímo ve Španělsku od svého kamaráda Antonia. Ten mi také vysvětlil, že pravá paella nikdy nemíchá dohromady plody moře a kuře, ale je buď z jednoho, nebo z druhého. Ale to se lehce řekne někomu, kdo bydlí u moře a má k dispozici langusty a velké krevety! Když tedy dělám paellu zde, míchám dva základní recepty...

A ještě něco. Na paellu potřebujete šafrán. Toto koření, které se používalo i jako platidlo, je bezkonkurenčně nejdražším kořením na světě. Já jsem si ho dovezla z Indie, kde je dostupnější. Každý ale těžko asi pojede pro šafrán do Indie. Dokonce i španělské kuchařky ho často nepoužívají a místo něj dávají do paelly barvivo. Doporučuju raději paellu bez šafránu též bez barviva.

Potřebujete (pro 4 lidi):
4 kuřecí stehna
1 červenou papriku
2 zralá rajčata
1 cibuli
1-2 citróny
stroužek česneku
eventuelně žampióny
mořské plody
rýži
olivový olej
špetku sladké papriky
špetku šanfránu
čerstvá petržel
sůl a pepř

Nádobí: tác na pečení, pánev (měla by se vám do ní vejít všechna 4 stehna: pokud nemáte velkou pánev na paellu, doporučuju vařit ve dvou pánvích...)

Předgrilujete nebo předpečete kuřecí stehna v troubě, aby dostala kůrčičku.

Na pánvi necháte na olivovém oleji zesklovatět cibuli, tak přidáte nakrájenou papriku, rajčata, česnek a žampióny. Necháte trochu udělat. Osolíte a opepříte.

Přidáte předpečené kuře a necháte trochu osmažit.

Když je všechno dobře udělané, přidáte rýži, mořské plody a šťávu z citrónů (záleží na vaší chuti: já mám ráda paellu trochu nakyslou, a tak dávám dva). V pánvi všechno zakryjete vodou. Přidáte papriku, šafrán a petržel.

Vaříte na mírném ohni, dokud se nevstřebá všechna voda.

A hotovo!

úterý 1. července 2008

Tiramisu z jogurtu s třešněmi

Tohle je drobná inovace tiramisu: je to velmi lehký dezert. A hodí se, pokud máte velkou úrodu třešní a nevíte, co s nimi. Pokud ale preferujete klasicků tiramisu s kávou, klikněte zde.

Potřebujete:
600g vypeckovaných třešní
250g plnotučného jogurtu
150g cukru
vanilkový cukr
1 tyčinku skořice
2 vejce
lžičku amareta (pokud máte, pokud ne, nic se nestane)
1 lžíci kakaa (ne granka, ale pořádně hořkého kakaa)

Nádobí: šlehač

Dáte vařit vypeckované třešně s 75g cukru, tyčinkou skořice a eventuálně kapkou amareta. Necháte na mírném ohni 30 minut.

Vyšlehejte žloutky s jogurtem a zbytkem cukru.

Vyšlehejte bílky do pevného sněhu, a pak smíchejte se směsí žloutků a jogurtu.

Dejte třešně do skleniček a zalijte směsí jogurtu a vajec. Pozor, chce to malé skleničky na jednu porci: pokud byste všechno dali do jedné mísy, dezert se špatně servíruje, protože třešně pustí ještě hodně vody a vznikne tak vizuálně nevábná směs (i když chuťově dobrá).

Dejte na nejméně 4hodiny do lednice a těsně před servírováním posypte vršek kakaem. Aaaach...

Tiramisu Recaldini

Tohle je opravdu jeden mých nejlepších receptů. Já vím, opět to není Francie...je to rodinný recept, vzpomínka na jednoho Itala, který se mnou byl kdysi na Erasmu v Toulouse. A je to opravdu vynikající recept, protože je to tiramisu lehčí než pokud ho děláte jenom mascarpone, ale zároveň neztrácí nic na výborné chuti. Mama italiana by ho dělala večer, aby ho mohla servírovat ráno: doporučuji taktéž: tiramisu se musí nechat trochu odležet. Ale ne příliš, nezapomeňte, že v něm jsou syrová vejce. A ještě jedna poznámka: recept je cca na 8 porcí.

Potřebujete:
500g mascarpone
500g ricotty
7 vajec
11 lžic cukru
cukrářské piškoty
kvalitní hořkou čokoládu
vychladlé mocca kafe (z konvičky)

Nádobí: šlehač, nejlépe skleněnou mísu

Oddělíte žloutky od bílků. Do žloutků přidáte cukr a šleháte do běla.

Vyšleháte velmi pevný sníh z bílků

Do žloutků postupně za stálého šlehání přidáte všechnu ricottu a mascarpone. Poté pomalu přidáváte sníh. Stále šleháte, dokud není směs homogenní.

Vezmete skleněnou nádobu a vložíte do ní vrstvu cukrářských piškotů namáčených ve vychladlé kávě (pozor, aby se vám piškoty moc nenacucaly, jen je lehce rychle ponořte jeden po druhém).

Vrstvu piškotů zalijete šlehanou směsí, a opět pokračujete vrstvou piškotů až do poslední vrstvy směsi. Nejlepší je tiramisu s cca třemi nebo čtyřmi vrstvami piškotů.

Nahoru nastrouhejte čokoládu a dejte tiramisu odležet aspoň na 4 hodiny.

Aaaach, není ten život sladký?