pondělí 30. června 2008

Koláč s lososem a pórkem

Opět jeden letní recept.

Potřebujete:
máslové těsto (čili pâte brisée)
3 velké pórky
30g másla
steak cca 250g z lososa
2 plátky uzeného lososa (pokud nemáte, dejte víc steaku), ale s uzeným je to lepší
1 vejce
třetinu lžičky kurkumy
3 lžíce škrobu
20cl tekuté smetany
sůl a pepř

Nádobí: kulatou formu 26cm v průměru, 3cm vysokou, pánev

Rozkrájíte pórek na kolečka, osolíte a přidáte kurkumu a necháte 15 minut dusit na pánvi

Mezi tím rozválíte těsto a necháte ho v troubě udělat do běla na 200 stupňů tak, aby se nenafouklo.

Potom očistíte steak z lososa, zbavíte ho kůže a kostí a rozkrájíte na nudličky. Stejně tak rozkrájíte plátky uzeného lososa.

Rozšleháte vejce se smetanou, škrobem, opepříte a osolíte.

Na předpečené těsto dáte nejdřív lososa, pak posypete dušeným pórkem a nakonec zalijete rozšlehaným vejcem. Pečete troubě 40 minut na 180 stupňů. Dobrou chuť!

sobota 28. června 2008

Carpaccio z hovězího masa

Včera si masožrouti moc nepošmákli, abych to řekla lidově. Tak pro ně mám něco dneska: vegetariáni a těhotné ženy ať raději dál nečtou. Vegetariáni by se mohli zhrozit a těhotným ženám by se mohlo zastesknout po tataráku...

Carpaccio je klasická příprava syrového hovězího, ale dnes se (s jiným kořením) dělá z různých dalších ingrediencí, například z ryb a mořských plodů (okořeněných ovšem zcela jinak než hovězí). Hovězí, které se dá konzumovat syrové, ale najdete v Čechách i na Moravě určitě snadněji než čerstvého lososa. A navíc, hovězí carpaccio je klasika.

Takže: potřebujete kvalitní hovězí, nejlépe svíčkovou. A potřebujete ji nakrájet na tenounké plátky. To může udělat buď řezník, pokud máte dobrého řezníka, nebo to můžete udělat doma. Na to je nejlepší dát maso na půl hodiny do mrazáku, bude se vám krájet lépe.

Dále potřebujete:
parmezán
pár lístků bazalky
3 lžíce oleje
1 lžíci citronové šťávy
pepř a sůl

Připravíte si zálivku z oleje, šťávy, soli a pepře. Dáte ji na nakrájené maso (uvedené množství je na kilo masa) až těsně před servírováním. Ano, na syrové maso. Dneska žádné nádobí nepotřebujete! A na zálivku přidáte malinké kousky parmezánu a posypete bazalkou. A je hotovo!

pátek 27. června 2008

Bulgur s žampióny, rajčaty a petrželí

Tenhle recept asi také těžko považovat za francouzský. Ale do horkých letních dnů je jako stvořený. A studený bulgur se dobře hodí i na piknik nebo na výlet. Masožroutům se ale moc nezavděčíte, tak pozor!

Potřebujete:
250g bulguru
200g žampiónů
1 cibuli
4 rajčata
30g másla
svazek čerstvé petržele
olivový olej, sůl a pepř.

Na pánvi necháte zesklovatět v oleji cibuli a po pěti minutách přidáte na plátky nakrájené žampiony. Necháte dusit cca 5 minut a přidáte rajčata. Osolíte, opepříte, přikryjete a necháte dusit na mírném ohni.

Mezi tím rozpustíte máslo, a když trochu pění, přidáte bulgur a smažíte 3 minuty na prudkém ohni. Pak přidáte půl litru vody a necháte vařit 12 minut.

Smícháte, přidáte petržel a servírujete teplé. Vynikající ale i studené.

středa 25. června 2008

Cibulový koláč

Také se v Čechách udělalo tak šílené vedro? Tady ano. Čas nechat se inspirovat recepty z horkého jihu Francie. Cibulový koláč je jeden z nich. Je vynikající se zeleným salátem. Budete potřebovat bešamel: nedoporučuju kupovat hotový (speciálně ne od Knorru, to, co najdete v předražené krabici nemá s bešamelem nic společného). Udělat bešamel je jednoduché, tady je recept...

Potřebujete:
těsto, nejlépe máslové (pâte brisée)
kilo cibule
200g másla
špetku cukru
150g kulaté rýže nebo 3dl bešamelu
sůl, pepř
40g strouhanky

Nádobí: formu na pečení cca 28cm průměru a 3cm vysokou, troubu.

Nejdříve připravíte "Purée Soubise", kašičku z cibule. To není zcela jen tak. Nejdřív nakrájíte cibuli na kolečka, dáte ji do osolené vody a přivedete do varu. Pak zcedíte.

Následně dáte cibuli do hrnce z 100g másla, solí, pepřem a špetkou cukru. Dusíte cca 30 až 40 minut.

Mezi tím uděláte bešamel nebo rýži po kreolském způsobu, což je vaření rýže ve trojnásobku vody nejdříve na prudkém ohni a poté na mírném, až do vstřebání vody...

Přidáte bešamel nebo rýži do cibule, zamícháte a necháte vařit ještě 20 minut.

Mezi tím dáte těsto do formy a necháte udělat do běla v troubě na 200 stupňů.

Když je kašička hotová, přidáte ještě cca 75g másla a dobře vmícháte.

Vyndáte těsto, zvýšíte teplotu trouby na 250 stupňů, a mezi tím na těsto nandáte všechnu kašičku a posypete celý povrch strouhankou. Můžete přidat zbytek másla, ale podle mě to není nutné.

Koláč pečete 15 minut. Servírujte teplý nebo studený, nakrájený na úzké díly. Jak jste si všimli, je to docela koláč plný másla, takže "zaplácne". Nezapomeňte ho servírovat s kupou salátu!

úterý 17. června 2008

Těstoviny s domácím pestem

Tohle také není francouzský recept. Ale pesto je klasika, kterou nelze na stránce s recepty nemít.

Potřebujete:
60g čerstvé bazalky
6 stroužků česneku
50g piniových semínek
125g strouhaného parmezánu
20cl olivového oleje
sůl a pepř
a samozřejmě těstoviny, nejlépe fusilli, farfalle nebo conchiglies

Nádobí: mixér, hrnec

Natrháte bazalkové lístky bez šťopek a větviček. Dáte do mixéru spolu s česnekem, semínky, parmezánem a asi třemi polévkovými lžícemi olivového oleje.

Mixujete a pomalu přidáváte zbytek oleje

Když se vám podařilo vmíchat všechen olej, ještě chvilku mixujte a přidejte sůl a pepř

Dejte pesto do mísy a přidejte horké uvařené těstoviny, smíchejte a servírujte!

pátek 13. června 2008

Hruškový tarte tatin, čili koláč pečený vzhůru nohama...s kořením

O koláči sestren Tatinových už jsem psala. Tradičně je z jablek, ale také ho můžete udělat hrušek. Opět se jedná o poměrně dietní dezert: takže hurá do toho!

Potřebujete:
5 hrušek
1 listové těsto
polévkouvou lžíci medu
jeden vanilkový cukr
cca 50g másla
lžičku skořice
špetku mletého ženšenu (v prášku)
tři špetky muškátového oříšku
dva rozdrcené hřebíčky

Nádobí: formu na pečení cca 23 cm v průměru, a nejlépe ohnivzdornou, abyste ji mohli použít i na plotnu: pokud nemáte, tak budete potřebovat ještě hrnec. A troubu.

Oloupete hrušky, rozkrojíte je napůl a odstraníte všechno, co se nejí.

Ve formě, nebo případně v hrnci rozpustíte máslo, přidáte med, cukr a koření a necháte zkaramelizovat. Pak buď přidáte hrušky (pokud máte tu formu, co jde na plotnu), nebo poskládáte hrušky do formy a nalijete na ně karamel z hrnce: v obou případech je necháte buď na ohni dvacet minut nebo v troubě cca 20 minut.

Necháte vychladnout a pak přiklopíte těstem, které zahrnete u okrajů dospod. Pečete ještě 30 minut v troubě na 180 stupňů. Dort vyndáte, a když je teplý (ne horký), vyklopíte ho, aby byl hruškami nahoru.

Můžete servírovat se šlehačkou nebo bez. Dobré, že?

úterý 10. června 2008

Těstoviny s plody moře

Že těstoviny nejsou úplně typicky francouzské jídlo, to ví asi každý. I když se tady pod Alpami prodávají typické ravioli "dauphinois", tj. pocházející odsud, nebo tzv. crozets (na čtverečky nakrájené silnější těstoviny)...však jsme ale také na hranici s Itálií. Tyhle těstoviny se ale obvykle jedí se slaninou, sýrem a podobnými věcmi, na které je v létě tak trochu moc horko. A protože dneska konečně po měsíci přestalo pršet a začalo tak trochu něco jako jaro, nabízím klasický středozemní recept na úpravu nejlépe farfale, ale též penne:

Potřebujete:
asi kilo mušlí
krevety nejlépe nevařené (šedé), krabí klepeta, svatojakubské mušle a co já vím, co ještě najdete
trochu suchého bílého vína
čerstvou petržel
stroužek česneku
1 šalotku (nebo v nejhorším malou cibuli)
trochu oleje
farfale
sůl a pepř

Nádobí: hrnec, pánev

Dáte vařit farfale. Očistíte mušle, vyhodíte ty otevřené.

Na pánev dáte kapičku oleje, necháte v něm chviličku dělat česnek a přidáte krevety. uschovejte v teple.

Přidejte trošičku oleje, minutku nechte dělat svatojakubky a krabí klepeta (pokud máte jako já, ta již vařená, pokud máte syrová, nechte je dělat déle s krevetami). Uschovejte s krevetami v teple.

Přidejte trochu oleje, nechte zesklovatět, stále na téže pánvi, cibuli nebo šalotku, zalijte trochou bílého a přidejte mušle. Vyndejte je hned, jak se otevřou, dejte do tepla.

Vývar na pánvi nechte zredukovat asi na polovinu.

Vyndáte farfale, smícháte s mořskými plody a s omáčkou, posypete čerstvou petrželí a je to!

Další varianta je, že po vypaření vína přidáte do omáčky trochu smetany, opět necháte trochu zhoustnout a místo petržele přidáte kopr...

pondělí 9. června 2008

Pstruh s mandlemi

Pstruh je vynikající dietní ryba. V Čechách jsem ho ale vždycky viděla smaženého, nebo aspoň tak trochu smaženého, což podle mě kazí trochu přirozenou chuť jeho masa.

Potřebujete:
75 gramů mandlí nakrájených na plátky (to se prodává, osobně nevím, čím to krájejí...)
4 pstruhy, každý cca 250g (jak vidíte, recept je pro 4 osoby...)
200g mouky
70g másla
1 až 2 citrony
1 polévkovou lžíci nejlépe čerstvé petržele
1 polévkovou lžíci octa (balzamovaného, pokud možno, vinného nebo alespoň nějkého jemnějšího než toho nejlevnějšího...)
sůl a pepř

Nádobí: trouba, velká pánev (nebo dvě menší)

Předhřejte troubu na 200stupňů a dejte do ní v pečícím papíru zabalené mandle, aby se opražily do zlatova

Omyjte ryby a osušte je. Pak je popepřete a posolte. V talíři s moukou je obalte z obou stran, a pak oklepte, abyste se zbavili přebytečné mouky.

Rozpalte na pánvi 50 g másla (tak, aby se nepřepálilo) a nechte v něm pstruhy dělat nejdřív na silném ohni (rychle osmahnout), a pak cca 5 až 7 minut na mírném (10, pokud jsou pstruzi opravdu velcí). Nakonec přidejte mandle.

Vyndejte pstruhy, polijte je dvěma polévkovými lžícemi šťávy z citrónů, posypejte je petrželí a nechte je někde, kde vám nevychladnou (například v té ještě nevychladlé troubě...)

Do pánve přidejte ocet a zbylých 20g másla. Když je rozpuštěné, nalijte to na pstruhy a můžete servírovat.

Servírovat, ale s čím? Rýže, brambory...možná. Já preferuju tohle jídlo zásadně s quinoou. Quinoa je tak trochu jako rýže, ale pochází z Bolivie. Říká se jí "jihoamerická rýže". Je vynikající a příprava není komplikovaná. Doporučuju vyzkoušet!

neděle 8. června 2008

Losos s cuketami v alobalu

Další rychlé jídlo.

Potřebujete (na osobu)

jeden steak z lososa (mezi 150 a 250 gramy)
lžíci zakysané smetany
trochu kopru
jednu cuketu
sůl a pepř

Nádobí: trouba, alobal

Vezmete dostatečně velký kus alobalu a do něj nakrájíte oškrábanou cuketu, na ní dáte lžíci smetany, sůl a kopr a na to steak z lososa. Pořádně uzavřete alobal a dáte péct do trouby na 200 stupňů cca 30minut.

sobota 7. června 2008

Koláč s rajčaty

Začíná sezóna rajčat. Dost jsme se natrpěli, jak by řekl můj pan trhovec, přes zimu kyselými nazelenalými rajčaty!

Jeden mých oblíbených rychlých a jednoduchých receptů je koláč s rajčaty. Hvězdopravec ho má moc rád. Můžete ho jíst jako přílohu k salátu, nebo jako hlavní jídlo. Je dobrý i studený na pikniku nebo nakrájený na kostičky na apero

Potřebujete:
máslové těsto
cca 5 rajčat
dijonskou hořčici
plátkový sýr výrazné chuti (například gouda, já používám Fol Epi)
sůl

Nádobí: velký plech, trouba

Rozválíte těsto a dáte ho na plech (na placato, bez okrajů)

namažete těsto (všude) vrstvou horčice, na to dáte sýr (všude) a na to dáte na plátky nakrájená rajčata (vedle sebe, také všude)

A dáte to do trouby na 200stupňů na cca 25 minut.

Existuje vůbec jednodušší a lepší recept?

čtvrtek 5. června 2008

Vepřová pečeně na černém pivu se švestkami

Tahle dobrota pochází z Vlámska, ale tak trochu připomíná i některá staročeská jídla. Je to zimní jídlo, ale pochutnáte si na něm i za deštivých dnů jako je ten dnešní. Výhoda je, že jídlo je ještě lepší ohřívané.

Potřebujete:
kilo vepřového (na pečeni)
125g sušených švestek (nutno vypeckovat, jinak hrozí vylomení zubu)
brambory, nejlépe malé a nové
2 cibule
4 šalotky
1 velkou mrkev
1 celerovou nať
2 jalovcové bobule (pokud nemáte, asi se bez nich obejdete)
2 větvičky tymiánu
1 bobkový list
špetku rozmarýnu
4 polévkové lžíce mouky
čtvrt litru černého piva
sůl a pepř

Nádobí: jeden velký hrnec

Nakrájíte cibuli, šalotku, mrkev a celerovou nať na větší kousky. Necháte je jemně opéct ve velkém hrnci na trošce másla s kořením

Přidáte vepřové a necháte ho "zatáhnout" po všech stranách (tj. musí změnit barvu...jako, když děláte guláš)

Posypete moukou a pořádně promícháte, aby se nedělaly hrudky

Přidáte pivo a sušené švestky. Přidáte sůl a pepř a necháte vařit na mírném ohni nejméně hodinu (maso musí být měkké).

Pak přidáte brambory a vaříte ještě cca 15 minut (dokud nejsou měkké)

A je to! Pokud je omáčka moc řídká, zahustíte ji moukou. Pokud je moc hořká, můžete do ní připat trochu smetany. Tak dobrou chuť!

středa 4. června 2008

Tarte tatin, čili jablkový koláč pečený vzhůru nohama

Poslední dobou mám hroznou chuť na sladké, i když na něj normálně moc nejsem. Bude to asi tím, že mám hodně pohybu. Protože se ale tak trochu snažím shodit jeden špíček, co mi po zimě zůstal na břiše, dávám pozor na to, co jím. Nemíním se rozhodně trápit hlady, jen jíst lépe. Jeden z dietních dezetrů, který přitom nemá klasickou vlastnost "light" dezertu, tj. že chutná jako "light" dezert, je jablečný tarte tatin. Skládá se totiž z trochy cukru, trochy těsta a velkého množství jablek.

Jablka můžete použít prakticky jakkákoli, ale kuchařka doporučuje tzv. reinettes. Hledala jsem, co by to mohlo být česky, a domnívám se, že to bude nejspíše reneta. Moje znalosti z oblasti pomologie jsou nulové, ale vystudovala jsem literaturu a Hrubínova Zlatá reneta je jedna z mých velmi oblíbených knih. Matně jsem si vzpomněla, že reneta je jabloň. Ověřila jsem tedy na internetu, že odrůda skutečně existuje, zjistila jsem, že jí existuje nekonečný počet variant, a teď tu dělám chytrou, že reinette je česky reneta. Moje zkušenosti s touto odrůdou jsou, že jablka se při pečení velmi rychle rozvaří a nemají příliš velký obsah šťávy: což je to, o co v Tarte Tatin jde: abyste nedostali těsto rozmočené v jablkové šťávě. Jablka by naopak měla být téměř na kaši, i když by si měla uchovat formu. Osobně se mi to povedlo jedině s touto odrůdou, ostatní jablka se tolik nerozpečou: ale dobrá jsou taky. Osobně Tarte Tatin dělán vždy, když mám doma jablka, která se začínají svrašťovat: problém příliš velkého obsahu šťávy u nich tedy nehrozí...

Tak do toho!

Potřebujete:
máslové těsto (pate brisée)
100g cukru
1,3 kg jablek
máslo na vymazání formy

Nádobí: trouba, vyšší kulatá forma cca 20 cm průměr, 5 cm výška, kastrůlek

Nejdřív rozpustíte 100g cukru ve třech polévkových lžících vody a směs zahřejete na plotně a uděláte karamel. Tj. nejdřív to necháte rozpustit na mírném ohni, a pak to pořádně zahřejete. Dělat karamel je docela těžké, musíte cukr v počáteční fázi opravdu dobře rozmíchat, jinak karamel nevznikne. Ve chvíli, kdy vám začně směs pěnit, už nemíchejte lžící, ale pouze pomocí naklánění celého kastrůlku. Karamel vzniká při 150-160 stupních, bublající směs začne pomalu zlátnout: karamel je hotový, když má směs barvu medu.

Karamel dáte do vymazané formy na pečení a na to dáte na 6 dílů nakrájená oloupaná jablka bez jádřinců. Pěkně je tam naskládáte všechna do jedné vrstvy, což znamená, že je musíte pořádně natlačit jedno na druhé.

Dáte formu na 45 minut do trouby na 200 stupňů.

Mezi tím rozválíte těsto na placku rozměru vaší formy.

Jablka vyndáte z trouby, necháte vychladnout, a pak na ně dáte těsto. Okraje těsta pěkně
ohnete dovnitř. A celé to dáte ještě na 30 nebo 35 minut do trouby na 200 stupňů.

Koláč se konzumuje teplý (ne horký, teplý) a může se přidat trochu šlehačky nebo vanilkové zmrzliny...

Tak si to užijte!

pondělí 2. června 2008

Tarte aux citrons, čili citronový koláč

Tohle je můj magický recept: Hvězdopravec by za tenhle koláč totiž dal všechno. A přesto, že to u něj končí vždycky bolením břicha z přejezení, vyžaduje tenhle dezert aspoň dvakrát měsíčně...

Potřebujete: na krém:
šťávu ze tří citrónů (cca 25cl)
130 g cukru krystal
80 g másla
4 celá vejce

na vršek z bílků: 3 bílky a cca 100g cukru

a jedno linecké těsto, nebo pate sablée

Nádobí: trouba, forma na pečení, cca 26cm v průměru a cca 3 cm vysoká

Dáte předpéct těsto propíchané vidličkou do trouby. Sledujete ho pozorně, protože se může stát, že by se vyboulilo. Pokud nechcete moc sledovat, mám ještě jeden trik: dejte na něj pár fazolí. Zatíží ho to a nebude se nafukovat. Těsto vyndáte, když začíná zlátnout a necháte ho vychladnout

Mezi tím ušleháte vejce s cukrem do běla a rozpustíte máslo v citrónové šťávě. Pak smícháte všechno dohromady a necháte cca 2 minuty odpočinout

Nalijete krém do těsta a pečete 20 minut na 200 stupňů.

Dort vyndáte a necháte vychladnout. Pak ušleháte velmi pevný sníh z bílků a poté do sněhu zašleháte opatrně 100g cukru. Ze sněhu vytvoříte na dortu druhou vrstvu a dáte ještě cca 6 minut péct na 170 stupňů: když začne čepice ze sněhu trošku hnědnout, dort vyndáte, necháte vychladnout, dáte do ledničky...a pak servírujete. Mňam!

neděle 1. června 2008

Quiche s cuketami

Quiche, tradiční francouzský slaný koláč, je dobrý předkrm, příloha k salátu, i jídlo s sebou na piknik. Receptů je spoustu. Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších, který dělám pravidelně a který pravidelně též sklízí velký úspěch u hostů. A to je u quiche co říct, protože se jedná o tak běžné jídlo, že abyste dostali pochvalu i několik všetečných otázek, proč to má tak dobrou chuť, na to to musí být quiche prvotřídní. Trik, proč je to tak dobré, spočívá v tom, že na cukety čerstvě nastrouháte kvalitní parmezán. Pokud se tedy recept rozhodnete nějak modifikovat, radím Vám, typu sýra neměňte.

Potřebujete:
2 střední cukety
asi 100g strouhaného sýra, nejlépe parmezánu
25cl smetany
3 vejce
těsto: tzv. máslové, alespoň tak mi to řekl slovník: prostě pate brisée. Tady je návod.
hrst čerstvé bazalky
trochu olivového oleje
sůl a pepř

Nádobí: forma na pečení, cca 26 cm v průměru a cca 3cm vysokou, trouba

Rozválíte těsto, dáte ho do formy, propícháte trochu vidličkou, aby se nevyboulilo, a dáte předpéct na 200 stupňů na cca 10 minut (dokud není trochu zlatavé) do trouby.

Mezitím nakrájíte cuketu a necháte ji pomalu zesklovatět na oleji.

Rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte bazalku, sůl a pepř.

Když je těsto předpečené a trochu vychladlé, dejte na něj osušené cukety z pánve, posypte sýrem, zalijte rozšlehaným vejcem a dejte to ještě na 25 minut na 200 stupňů do trouby.

A je to! Jednoduché, že?