pátek 30. května 2008

Kuře po provensálsku

Dneska nemám moc času. A když nemám moc času, potřebuju uvařit něco efektního, a je jaro či léto, dělám kuře po provensálsku. Rychlé a vynikající.

Potřebujete:
4 kuřecí stehna
čtyři velká rajčata nebo šest menších rajčat
jednu až dvě červené kapie
dvě větvičky (nejlépe čerstvého) tymiánu
tři větvičky (nejlépe čerstvého) rozmarýnu
asi 15 černých vypeckovaných oliv (a ne moc slaných! Pokud nenajdete málo slané olivy, raději je tam nedávejte vůbec)
sůl a pepř.

Nádobí: trouba a pekáč s vyšším okrajem

Do pekáče dáte osolená kuřecí stehna. Na ně na čtvrtky nebo na osminy nakrájené rajče (podle velikosti), posypete na proužky nakrájenou paprikou, přidáte koření a bylinky, ŽÁDNÝ OLEJ a strčíte to do trouby na 25 minut na 200 stupňů. ...byt se vám zatím provoněl provensálskou vůní tymiánu a rozmarýnu...

Po 25 minutách přidáte vypeckované olivy a pečete ještě 20 minut na stejnou teplotu. Pokud není po té době ještě kuře udělané, nechte ho v troubě déle, ale obvykle to stačí.

A je to! Servírujte s rýží.

Tak co, rychlé, efektní a téměř bez práce, ne?

čtvrtek 29. května 2008

Taboulé

Dokonce ani tohle není francouzské jídlo, i když se s ním ve Francii setkáte velmi často. Přivezli ho sem ale arabští přistěhovalci. Budu ho dělat dneska, protože je dusno: v parných dnech je to vynikající předkrm, nebo jedna věcí, kterou vezmete na piknik či na výlet do hor

Potřebujete:
3 citrony
půl kila kuskusu
nejméně 4 velká rajčata
plechovku cizrny (když nemáte, nedá se nic dělat)
rozinky
svazek čerstvé máty (nezbytné)
svazek čerstvé, nejlépe placaté, petržele
olivový olej
sůl a pepř.

Nádobí: mísa na salát, eventuálně mixér

Do mísy dáte kuskus, na něj nalijete šťávu z citronů a olivový olej. Necháte nabobtnat. Pokud se vám zdá, že je kuskus příliš tvrdý, můžete přidat malinko horké vody, ale klasická taboulé ji neobsahuje.

Rozkrájíte nebo rozmixujete rajčata s bylinkami.

A pak to všechno smícháte, osolíte, opepříte, přidáte cirznu (pokud máte) a rozinky. Necháte odležet v chladu aspoň tři hodiny.

Tak dobrou chuť! Doufám, že bude brzy zase vedro...

středa 28. května 2008

Kuřecí maso s koriandrem a kokosovým mlékem

Asi vám je jasné, že tenhle recept tak docela ve Francii nevznikl. Já jsem se ho ale naučila tady, a tak ho zahrnuju do svých "francouzských" receptů. Malý tip: tohle jídlo je výborné čerstvé, ale ještě lepší, když ho necháte den odležet.

Potřebujete:
750g kuřecích řízků
olej na smažení
konzervu sójových klíčků
plechovku kokosového mléka
sůl

a na omáčku potřebujete:
plechovku kokosového mléka
2 kávové lžičky nejlépe čerstvého koriandru
4 kávové lžičky nejlépe čerstvého ženšenu
půl kávové lžičky muškátového oříšku
2 kávové lžičky mletého kmínu
půl kávové lžičky soli
šťávu z poloviny citrónu
jednu velkou cibuli
jeden stroužek česneku.

Nádobí: mixer, pánev

Na pánev dáte na nudličky nakrájené kuřecí řízky a smažíte na mírném ohni cca 10 minut

Do mixéru hodíte všechny ingredience na omáčku a rozmixujete do hladka

Když je kuře hotové, vyndáte ho z pánve a utřete ji papírovou utěrkou do sucha.

Vrátíte kuře do pánve a zalijete ji obsahem mixéru. Necháte vařit na mírném ohni 2 minuty

Přidáte okapané sójové klíčky a vaříte ještě 2 minuty

Pak přidáte druhou konzervu kokosového mléka (první jste dali do mixéru, tak tahle je druhá ;-) a vaříte ještě 2 minuty

A hotovo! Jednoduché, rychlé, efektní, chutné. Servírujte s rýží, nejlépe z thajskou!

úterý 27. května 2008

Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem

Tenhle recept jsem dělala včera. Nevím, jestli seženete v Čechách potřebné ingredience, především u kozího sýra mám trochu obavy. Zkuste ho v nejhorším nahradit nakrájeným Hermelínem.

Potřebujete:

1 kilo vařeného listového špenátu
120 gramů slaniny
80 gramů rozinek
50 ml (tj. štamprdli) tekuté smetany
jeden žloutek
200g špalek kozího sýra (tzv. buche de chevre)
100g piniových semínek (vsadím se, že je najdete přinejhorším v nějakém bio obchodě)
a jedno listové těsto.

A z nádobí: pánev, formu na pečení o průměru cca 26cm a výšce cca 3 cm a mísu na smíchání

Rozválejte těsto do kulaté placky, dejte ho do formy koláč, udělejte do něj vidličkou dírky a dejte ho předpéct do trouby na 15min na 210 stupňů. Dávejte na těsto pozor, aby se nevyboulilo.

Mezitím opečte na pánvi na másle piniová semínka. Když jsou zlatavá, vyndejte je a dejte je do hluboké mísy.

Pak na pánvi opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Když je zlatavá, šup s ní za zlatavými semínky. Zbylý tuk z pánve vylijte.

A zpět k pánvi, utřete ji nečím do sucha, nebo ji umyjte, dejte na ní trochu másla a "usušte" vařený špenát. Až nebude na pánvi žádná voda, dejte špenát k semínkům a slanině.

Přidejte do mísy rozinky, žloutek a smetanu. Osolte, opepřete, pořádně promíchejte

Dejte směs na předpečené těsto. Nahoru nakrájejte na kolečka kozí sýr. Pečte v troubě ještě 15 minut.

A je to!